Welkom
Clinic/Cursus aanbod
algemeen/groepen

STAP voor STAP
individueel

Wekelijks Walken
Giant STEPS
themawandelingen

3 Landen, 3-Daagse
verLOPEN
foto's/verslagen

Referenties
Gastenboek
geef uw reactie

LINKS, rechts, links
partners

Contact/Aanmelden
voor al uw vragen

  
Renés Column
Nordic Walking, second generation.
Nieuwe ronden, nieuwe kansen. Nieuwe Wensen, ook met nieuwe mensen. Nordic Walking.


NORDIC WALKING, the 4W-drive beweging, wordt nog steeds beLEEFT. Er wordt nog volop genordict! Tuurlijk, de grote hype van rond de jaren 2006 en 2007 is voorbij. Maar er is nog wel steeds interesse in deze fitness-sport. Steeds weer nieuwe mensen willen met nordic walking kennis maken. Want dat is natuurlijk, ook (bio)logisch.

Natuurlijk in minder grote getale dan toen ik Nordic Walking ook wel het Nieuwe Wandelen noemde. Maar toch. Redenen?
* De biologische klok zorgt voor natuurlijke aanwas. Het aantal 'grijze koppen' neemt alleen maar toe.
* Teamsporten staan onder druk. Toenemende mate interesse voor meer indivueel uitvoerbare bewegingsvormen.
* Maatschappelijke druk en deze ontvluchten. Effe een uurtje of anderhalf lekker stappen en daarbij je hoofd leeg lopen. Met je hele lichaam aan de slag, lekker in de natuur en maximaal zuurstof tanken. “Back to nature!”
* Oudere jongeren die als koppel samen even willen sporten. Kinderen naar school of al groot genoeg dat ze wel even alleen thuis kunnen blijven. Handige 40 tot 50plussers die zaken combineren en inpassen in hun agenda.
* De oudere jongere, nog voor kort fanatiek sportend, die nu toch naar alternatieven gaat zoeken. Effe een stapje terug, meerdere GIANT STEPS vooruit.

Nordic Walken blijven promoten.
Ondanks dat ik allerlei negatieve geluiden hoor uit het nederlandse nordic walking wererldje moet je ook de kansen zien.
1. In de handel worden er minder stokken verkocht. Tuurlijk. Maar de aanbieders van inferieure merken zijn van de markt verdwenen. Dat is positief. Leki verkoopt toch nog enkele duizende paren op jaarbasis. Pure kwaliteit beloond zich. Ik verwacht dat er in 2012 alleen nog maar Leki stokken te vinden zijn bij de detaillisten.
2. Grotere clubs klagen over het wegvallen instructeurs of bewegingsbegeleiders. Tijd voor nieuw bloed en geëngareerde nordic walkers die hun beleving/kennis willen overbrengen op nieuwkomers. De instructeurs die het puur voor het snelle geld met grote/veel groepen op pad gingen hebben nu andere bezigheden. Minder concurentie dus.
3. Wegvallen van allerlei bonden en samenwerkingsverbanden die hoge tarieven berekenden voor opleidingen en bijscholingen. NW-Unie, NSO en..en...en. Niet meer/of beperkt aktief. Nieuwe kansen voor mij om weer instrukteurs op te leiden. In voornamelijk gemoedelijke sfeer, voornamelijk praktijk gericht, gebaseerd op nog meer ervaring en voor een leuke prijs.
24 & 25 maart 2012 namen maar liefst 9 gemotiveerde nordic walkers deel aan een enerverende, 2-daagse weekendcursus in "bergdorpje" Vijlen. De uitvalsbasis was hoeve Rott. Een oase van rust. Serieuze inspanningen werden afgewisseld met verdiende ontspanning. Het pluimage van het deelnemersveld divers. Nordic walkers uit clubs, sportschoolhouders en bijzonder te vermelden een 19 jarige jonge gast die stage loopt bij een fysiotherapeut. Hoezo, nordic walking is alleen voor grijze koppen.
In samenwerking met Leki Benelux hoop ik in de toekomst meer van zulke cursussen te mogen geven. Nu zijn er weer 9 geëngageerde Leki instrukteurs bij. Kijk snel onder button CURSUS/CLINICS-aanbod!!
Naar alle artikelen