Welkom
Clinic/Cursus aanbod
algemeen/groepen

STAP voor STAP
individueel

Wekelijks Walken
Giant STEPS
themawandelingen

3 Landen, 3-Daagse
verLOPEN
foto's/verslagen

Referenties
Gastenboek
geef uw reactie

LINKS, rechts, links
partners

Contact/Aanmelden
voor al uw vragen

  
Renés Column
Teek care! Geen paniek maar geniet.

Teken een zorg? De natuur en de elementen maken het ons niet altijd even makkelijk.
Heb je de kou en duisternis van de winter overwonnen moeten we allert zijn voor kleine beestjes, teken genaamd. Risico's voor en tijdens de wandeling in de natuur beperken. Dan komt het wel goed en kunnen we NATUURLIJK, toch volop blijven genieten!! Boven een temperatuur van 8 ° worden teken aktief. Bovendien is er vanaf april een explosieve groei van planten in de natuur waardoor paden opeens minder makkelijk doorgankelijk zijn. 

Dus teek care vanaf maart/april!!

 

EDe teek is een natuurlijk beestje dat bloedgastheren zoekt. Sommige teken zijn besmet door bepaalde gastheren. Maar geen paniek. Volgens recentelijke cijfers ligt de kans op de ziekte van Lyme op zo'n 2,7% Het is natuurlijk wel zaak om ingelicht te zijn. En je kunt risico's beperken en voorzorgen. Dus toch lekker genieten van onze prachtige natuur.

Allereerst wil ik kwijt dat teken niet uit bomen springen of vallen! Dus op naar het bos wat dat betrefd. Hoge grassen en struiken, daar schuilt mogelijk de kans op kontakt met teken. Bij het toucheren van laag struikgewas en grassen heeft een teek kans om de overstap te maken.
Blijf je dus op brede paden is de kans nihiel. Wist u dat ruim 30% van de Lympatienten een tekebeet in hun eigen tuin hebben opliepen.

Wat helpt:
Beschermende kleding. Lange broek en liefst bovenkleding met lange mouw (bied geen garantie). Op lichtgekleurde kleding vallen teken natuurlijk sneller op. Diverse merken bieden kleding en dus ook sokken aan die geimpregneerd zijn met tekenwerende middelen.

Voordat je gaat stappen kan je geurbarrieres aanleggen. Dit kan door het gebruik van etherisch oliën zoal tea tree oil of eucaliptusolie. Bijvoorbeeld op sokken, onderbenen, polsen bij dragen van lange mouwen tot aan bovenarmen bij evt. korte armen. Tea tree oil heeft een redelijk penetrante geur welk teken niet zo fijn vinden. Verder is het tamelijk vettig, dus let op met kleding. Tea tree oil is vele malen goedkoper dan de dure synthetische producten. Puur natuur en ook te gebruiken om wonden te ontsmetten.
Op langere termijn kan je door dagelijks eten van knoflook ook een geurbarriere aanleggen.

Balistoll Stichfrei moet ook een goed natuurlijk middel zijn! Wil ik wel eens proberen.

Apparaat Tickless. Zendt radio-frequenties uit, onhoorbaar maar desorienterend voor teek. 
https://youtu.be/NubtRiGLWNENa het stappen consequent controleren. Liefst met zijn tweetjes!

Toch een teek. Dan direct verwijderen met tekentang, pincet of tekenkaart. Na volledige verwijdering ontsmetten. Nooit teken vooraf verdoven met alcohol. Ook niet een eerder op WWW gecommuniceerde methode: 'Watteprop en vloeibare zeep' toepassen. Zodra je een teek gaat verdoven wordt ie misselijk en geeft ie zijn maaginhoud terug in jou lichaam.
Verwijder je de teek binnen 8 uur is de kans van besmetting, als het al een geinfecteerde teek nihiel. Pas als een teek na lange tijd zijn buikje vol gegeten heeft, geeft hij deels zijn maaginhoud terug met mogelijk ziekte van Lyme als gevolg.
Na het verwijderen de plek markeren en in de gaten houden of er rode kring ontstaat (dit hoeft trouwens niet altijd). Noteer datum van steek in de agenda. Want zo'n kring kan zich pas na enige tijd manifesteren. Dan meteen naar arts. Verder kan je je beet registreren op www.tekenradar.nl Hier vind je ook info terug om de teek die jou beet had op te sturen om te laten testen of het beestje borrelia-drager is.

Een redelijk nieuwe site met verhelderende animatiefilm om jong en oud bewust te maken. Niet om bang te maken!
http://bit.ly/stopdeteek15

Diagnostisering:Geen rode kring maar je krijgt na maand of 2, koorts gevolgd door ontzettende vermoeidheid. Laat je meteen prikken op Lyme. Bij negatieve uitslag toch aandringen op een 2e test. De borreliabacterie houd zich niet altijd even lang op in het bloed. Daarbij is hij ook nog in staat om andere vormen aan te nemen. Dit maakt het testen er niet altijd even makkelijk op. Bovendien is er nog geen uniformiteit in het testen.

Eerder al eens geïnfecteerd en verdacht op nieuwe infectie? Dat maakt diagnostisering wellicht nog moeilijke. Want je hebt dan al antistoffen in het lichaam. Bij een nieuwe infectering zal het gehalte aan antistoffen hoger worden. Bijhouden van hoeveelheid antistoffen kan middels het Lymepaspoort https://www.innatoss.com/nl/lyme/paspoort/

Is inenting tegen Borrelia mogelijk?? Nee, dit is een misverstand. In andere landen en dus ook bijvoorbeeld Duitsland kunnen teken mogelijk drager van het FSME-virus zijn. Bij besmetting kunnen aanvankelijke griepsymptomen vervolgens 'lijden' tot hersenvliesontsteking. Ook hier geldt weer, niet alle teken zijn 'besmet'.

Geluk maakt je vriendelijk,
Beproevingen maken je sterk,
Verdriet houdt je menselijk,
Mislukkingen houden je nederig,
Maar alleen de hoop laat je vooruitgaan...


Als gevolg van een tekenbeet ben ik ruim 5 maanden bank en bedlegerig geweest. U zult begrijpen dat ik Lymepatient ben/was. Maar lang niet iedere tekenbeet lijdt tot deze ziekte die in duitsland ook wel 'Boreliose Erkrangkung' heet. Naar schatting jaarlijks lijden 2,7% van de tekenbeten in Nederland tot de ziekte van Lyme. Na een beproefing van bijna permanente bedlegering in het voorjaar van 2013, liep ik in juni 2013 eindelijk weer door het bos, met mijn stokken. Therapeutisch, soms alleen maar prikkend, als ondersteuning. Dan weer stukken echt nordic walkend. Om armen en corpus weer sterker stabieler te maken. De benen zo dun als armen trainend.
In oktober 2013 mocht ik weer eens wat kennismakingslessen geven. Na afloop bekaf. Woensdag 2 april 2014 kon ik eindelijk weer met mijn gezellige doorloopgroep op pad. Na bijna 14 maanden!! Een verplichte sabattical. Een speciale camino, waar ik nu nog wel eens aan terug denk. Vele ervaringen rijker, na vele ontberingen. Een traan, een lach. Veel geduld. En veel hulp gehad van vrienden. Geniet van het leven!

Naar alle artikelen