Welkom
Clinic/Cursus aanbod
algemeen/groepen

STAP voor STAP
individueel

Wekelijks Walken
Giant STEPS
themawandelingen

3 Landen, 3-Daagse
verLOPEN
foto's/verslagen

Referenties
Gastenboek
geef uw reactie

LINKS, rechts, links
partners

Contact/Aanmelden
voor al uw vragen

  
Renés Column
Bergwandelen & Nordic Walking
Kan ik tijdens mijn wandelingen in de bergen mijn nordic walking stokken gebruiken? Een vraag die ik regelmatig hoor. Een vraag die ik met:"Ja, dat kan", beantwoord. Echter.......

blijft het bij brede paden of gaat het om smalle passages en zelfs "Kammen" of "cretes?" Met de lift omhoog om vervolgens lekker over alpenweiden te wandelen of wordt het meer klimmen en klauteren? Een combinatie van wellicht?
Tijdens bergwandelingen kan de nordic walking techniek beoefend worden met nordic walking stokken. Daar waar het te stijl wordt of in algemeen te lang omhoog gaat laat u de 'giant steps' even voor wat het is. Maak dan kleinere passen. Ook zeker bergaf. Gebruik de stokken dan meer als ondersteuning, extra steun en balans.
Het grote verschil tussen bergwandel- en nordic walking stokken zijn de handvaten en lussen. De handvaten van nordic walking stokken zijn slank en buigen bovenaan naar voren toe af. De handvaten van bergwandelstokken hebben een groter volume met bovenaan een ergonomische knop. Zoals wij nordic walkers weten grijp je de nordic walking stok slechts op 1 manier. Het handvat van een bergwandelstok kan je op meerdere manieren vastpakken. Bv. in bovengreep waardoor je er bij het dalen er makkelijker op kan steunen.
In het algemeen wordt de bergwandelstok, althans het handvat, nauwelijks losgelaten. De lus wordt beperkter gebruikt om je weg te drukken. De nordic walkinglus is ergonimischer omdat tijdens de stuwfase optimaal en lang op de lus gedrukt wordt.


Nordic Walking op de Seizer Alm (Süd-Tirol)

Boven een bergwandelstok met ergonimische grip. De Leki Summit als vb. uit een breed assortiment Leki bergwandelstokken. Kijk eens op www.leki.nl 

Boven de 3-delige NWstok Leki Traveller. Bestaat zowel in carbon als aluminium uitvoering.

Het lopen met stokken in bergen verlicht enorm. Bergop hoeven de benen niet al het werk te doen, maar helpen de armen mee. 4Wdrive omhoog. Met kortere stokken. Bergaf worden de stokken als extra steun, balans maar voornamelijk als "rem" ingezet. De stokken worden dan langer gemaakt. Traverserend de dalstok lang, de bergstok kort. Het spreekt voor zich dat niet-verstelbare nordic walking stokken dan erg beperkt zijn. 
Bergwandelstokken zijn altijd 3delig, telescopisch. Het terrein 'lezend' pas je dus stoklengte aan. Bij bepaalde passages is het handig om je handen zelfs vrij te hebben om staalkabels of touw vast te kunnen pakken. Dan kunnen 3delige stokken compact in elkaar geschoven worden waardoor ze makkelijk aan/in rugzak opgeborgen kunnen worden.

Dus terugkomend op de vraag of je met nordic walking stokken de bergen in kan zeg ik wederom ja. Daarbij verdienen de 3delige nw-stokken van Leki de voorkeur. Nog beter is het echter om bergwandelstokken te gebruiken. Deze genereren nog wat extra comfort. 

Let op!
In principe zijn stokken je 2e paar benen en zal je minder snel vallen. Een beginnend stokkengebruiker moet echter geen spannende tochten in de bergen maken.
Je moet geoefend zijn in de handling. En de stokken mogen geen struikelblok vormen. Mocht dit wel gebeuren kan een nordic walking stok ietwat gevaarlijker zijn doordat je hand vastzit aan de stok. Het is dan misschien raadzaam om de stokken/lussen los te klikken, ook weer afhankelijk van het terrein. 

Advies:
De weersomstandigheden kunnen snel omslaan in de bergen. Neem altijd een dagrugzakje mee met wat proviant, voldoende vocht, een fleece-truitje en een regenjack. Ga altijd met meerdere personen op pad. Indien je op een vast adres logeert geef even je wandelplannen door. En een handy is net zo handig.
 

Naar alle artikelen